Hvor findes der vulkaner?

Overalt på kloden findes der vulkaner. Disse spændende naturfænomener har tiltrukket sig opmærksomhed gennem tiderne og især, hvis de har været i udbrud. Det er dog ikke så ofte det sker. Men hvor findes de? Forude venter spændende læsning om disse ofte velbesøgte turistattraktioner.

Island

Vi skal ikke langt hjemmefra før vi støder på et land med vulkaner. Endda en vulkan, der har været i udbrud tilbage i 2010, hvor Europæisk luftrum blev lukket i en uge. Navnet på denne vulkan er Eyjafjallajökull. Eksperter mener dog, at der er potentielt større risiko med udbrud af den islandske vulkan Katla. Eyjafjallajökull er nemlig langt fra den eneste vulkan på Island.

Hvor mange vulkaner er der på island?

Vulkaneksperter tæller 30 vulkan-systemer på Island, men oplyser også, at det spørgsmål ikke helt kan blive besvaret. Grunden er den evige bevægelse af Kontinentpladerne, der giver mulighed for opståen af nye sprækker. Island er i bund og grund lag på lag af størknet lavastrøm.

Italien

Også i ferieparadiset Italien finder du disse spændende attraktioner. Sammen med jordskælv og de smukke alper, så er der rigeligt at opleve i dette velbesøgte europæiske land.  I syd Italien finder du de 3 aktive:

  • Vesuv
  • Etna
  • Stromboli

Vesuv og Etna ligger og rumler i det uvisse og eksperter mener, at det bare er et spørgsmål om tid inden overraskelsesangrebet sætter ind. Dog har Etna været rimeligt stabil med udbrud hver 5-7 år – dog med 14 udbrud tilbage i 2001. Stromboli har aktivitet hver dag og har haft det i flere tusinde år.

Hvorfor er vulkaner i Italien aktive?

Det er de af selv samme grund som på Island. Bevægelse af Kontinentpladerne giver vulkanerne i Italien mulighed for konstant at rumle i undergrunden. Her dannes dampbobler og med tiden spyes der med aske, når trykket bliver for stort. Asken er størknet lava, der er at finde i toppen af vulkanen.

Spanien

Er der vulkaner i Spanien? Ja det er der bestemt og store turistattraktioner tilmed. Verdens tredje største vulkan Teide med hele 3718 meter over havets overflade finder du på den spanske ø Tenerife. I Europa er Teide den højeste. Toppen er dækket af sne og selve vulkanbjerget kaster ofte sin skygge ud i havet – et smukt syn. Spansk territorium huser dog langt flere bl.a.:

  • Cumbre Vieja på Palma
  • Tanganasoga på Hierro
  • Timanfaya på Lanzerote
  • Garroxta i Catalonien (40 vulkaner og 20 lavastrømme)
  • Mesa del Roldan og Cabezo de Maria i Andalusien

Hawaii

Også Hawaii huser disse smukke naturfænomener. Hvor mange vulkaner er der på Hawai? De mest populære er Kilauea, Haleakala og Mauna Loa, men der er flere på dette vulkan hotspot. Kilauea var i udbrud i maj 2018, hvor beboere måtte evakueres grundet lava, der sprøjtede flere kilometer op i luften. Over 10.000 beboere evakueret. De er dog vant til det, da den hører til blandt de mest aktive vulkaner i verden.

Australien

Er der vulkaner i Australien? Der er så mange, at det vil være svært at nævne dem alle her. Nogle har ikke været i udbrud i adskillige millioner år. Mount Canobolas, Mount Kaputar, The Crater og Mount Hotham er blot nogle af de mange, der hører til de spændende turistattraktioner, når du gæster Australien.